preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 187844
Danas: 34
Info centar za mlade...

vijesti

Zašto upisati III. gimnaziju Osijek?

Dragi budući učenici i roditelji, pogledajte zanimljivi videouradak  pod Upisi 2021./2022. i proučite široku lepezu sadržaja koje vam naša škola nudi. Shvatit ćete da vam naša škola nudi izvrsnu pripremu za fakultet, mogućnost izvrsnih rezultata na natjecanjima, odlično opće znanje, jačanje komunikacijskih sposobnosti, ali i puno više od toga - obilje kreativnosti, slobodu iznošenja vlastitoga mišljenja, kvalitetne suradnje s profesorima, brojne humanitarne akcije i rad na projektima te prijateljstva i iskustva za cijeli život.

Zato, ako imalo dvojite, nakon ovoga videouratka shvatit ćete da je naša škola pravo mjesto u kojem ćete razviti svoje potencijale i biti dio priče koja postoji već 150 godina i koja je dala velika imena hrvatske znanosti i kulture i koja nema namjeru stati na tome.
 
montaža videouratka: Kristina Lovković, pedagoginja
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 9. 6. 2021. 08:30

Sve što se nismo usudili pitati...

Udruga za rad s mladima Breza organizirala je panel-raspravu namijenjenju srednjoškolcima i njihovim nastavnicima pod nazivom ,,Sve što ste htjeli znati o osjetljivim temama u obrazovanju, a niste se usudili pitati", u kojoj su sudjelovali i učenici naše te učenici Medicinske škole.
Pod moderatorskom palicom Ivane Šibalić sudjelovali su sljedeći panelisti: Hrvoje Potlimbrzović s Odsjeka za filozofiju i Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskoga fakulteta u Osijeka; Daniela Šincek s Odsjeka za psihologiju istoga fakulteta; Ivana Milas iz Nansen dijalog centra Osijek te Mirna Šostarko iz Inicijative Mladforma.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 6. 6. 2021. 22:44

Mathema 2021.

Naši učenici prvih i drugih razreda sudjelovali su u natjecanju ,,Mathema 2021.'' koje organizira Udruga mladih koprivničkih matematičara. Riječ je o natjecanju mladih matematičara svih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole koje se organizira već godinama, a ove godine i naši učenici odlučili su omjeriti snage. Natjecanje je održano u dije faze, a iz epidemioloških razloga ove je godine održano online. U nastavku donosimo izvješće o izvrsnom uspjehu naših učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 4. 6. 2021. 23:13

HNK i naša škola za maturante

Slijedom prošlogodišnje uspješne suradnje naše škole i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u projektu ,,HNK za maturante'' (interpretacija romana Otac Goriot) ove godine uslijedio je nastavak suradnje interpretacijom Marinkovićeva romana Kiklop.Video možete pogledati ovdje.
Ulomke romana predstavio je Duško Modrinić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a svoje interpretacije predstavili su naši učenici Marta Kovač (4.e), Toni Jerković (4.f), sestre Marija Petra Purgar (4.f) i Marija Magdalena Purgar (4.f), a svoje viđenje djela ponudio je i profesor Karlo Kobaš.
Zahvaljujemo Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku na ponovno pokazanom povjerenju i velika pohvala svim sudionicima ispred i iza kamera. Nadamo se da će ove interpretacije pomoći maturantima u svladavanju Kiklopa.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 1. 6. 2021. 12:45

Pjevaj, sviraj, pleši!

Dragi učenici, nudimo vam malo kreativnog rada koji bi vam mogao biti izvrstan kratak predah od velikog finala školske godine! 😉
Profesorica Lidija Neznanović i naša škola sudjeluju u međužupanijskom projektu ,,Pjevaj, sviraj, pleši", a riječ je o projektu u kojem učenici pjevaju neku pjesmu grupe ,,The Beatles" ili plešu na pjesmu ,,Jerusalema". Sve ćete bez imalo problema pronaći na YouTubeu.
Pozivamo vas da se priključite i pošaljete snimku svoje izvedbe neke pjesme toga planetarno poznatog benda ili spomenutoga popularnog plesa.
Napravit ćemo spot od vaših snimaka, a ako netko od vas baš ne želi da njegova izvedba bude u spotu, u tom slučaju dobit će samo poticajnu ocjenu kod profesorice Neznanović ili profesorice Tomić.
Obavezno naglasite u e-mailu želite li da vaš video bude dio spota. Radove šaljite do 10. lipnja na: glazbena.ucionica3g@gmail.com. Proslijedite ostatku razreda i važno je napomenuti da se ovo odnosi na sve učenike naše škole!
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 1. 6. 2021. 12:37

Poetry to go!

Tko danas uopće čita, i to još poeziju!?
Ovoj uvriježenoj misli odlučile su proturječiti učenice 3.c -Tena Bogut, Ema Lang, Anja Kolarević, Lorena Đaković, Barbara Lončarić, Ana Gašo, Maria Rudec, Lea Radić, Ema Šarčević i njihova profesorica Đurđica Kolarić Vukotić.
Željele su pokazati da poezija nije staromodna i da itekako može ići ukorak s vremenom. Na izložbi, koju možete pogledati na školskim hodnicima, pronaći ćete pjesme koje su im se svidjele, a svaka je popraćena autorskom fotografijom iz osobne (Instagram) galerije. Izložbu su nazvale ,,Poetry to go'' sugerirajući tako da je možete uživati u hodu, poput ,,kave za usput''!
Kako je riječ o Instagram generaciji, učenice su se posvetile Instagram poeziji, čija je glavna odrednica da je kratka i jezgrovita, ne robuje formi ni jezičnim zakonitostima. Dotiče se svih životnih tema i za nju vam ne treba puno vremena!
Sigurni smo da će vas neki stihovi dotaknuti te da ćete se u njima prepoznati.
Sve izložene pjesme i fotografije, zajedno s onima za koje nije bilo dovoljno mjesta na školskim zidovima, potražite u virtualnoj izložbi na poveznici u nastavku i, naravno, proslijedite i ostalima:ovdje.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 24. 5. 2021. 12:43

Popravni ro(c)k za maturante!

Naš školski bend Popravni ro(c)k odlučio je pjesmom zahvaliti svojim maturantima, dugogodišnjim vrijednim članovima - Zita Vukšić (4.a), Mateja Debeljak (4.f) i Patrik Briški (4.d). Hvala im jer su svoje talente i slobodno vrijeme dali našem bendu i dokazivanju da je škola puno više od uobičajenoga učenja. Želimo im puno uspjeha na državnoj maturi, na fakultetima i u svim drugim životnim izazovima.
Prošli vikend članovi benda snimili su videospotove za tri pjesme, a vi ih pogledajte na školskom YouTube kanalu ovdje.
Ovom prilikom zahvaljujemo Karli Kulić (4.c) koja je bila izvrstan savjetnik, motivator i osoba koja je odradila velik posao u samom snimanju te u montaži spotova.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 24. 5. 2021. 12:12

Imamo državnoga prvaka!

Na nedavno održanom državnom Natjecanju iz filozofije naš učenik Ivan Marinić (4.b) pokazao je svoju nadmoć osvojivši titulu državnoga prvaka. Ovaj rezultat samo je jedan u nizu brojnih Ivanovih izvrsnih rezultata i kruna svih uspjeha koje je ostvario tijekom školovanja u našoj školi. Vjerujemo da se slažete da je ovo za Ivana uistinu odličan zaključak srednjoškolskoga obrazovanja. S ponosom čestitamo Ivanu i ponosnom mentoru profesoru Željku Rogini.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 10. 5. 2021. 19:35

Osnivanje Volonterskoga kluba u našoj školi

U četvrtak, 8. travnja 2021. održana je „osnivačka” radionica našega budućeg Volonterskog kluba. U suradnji sa Zakladom Slagalica naših 15 učenika, partneri iz Zaklade te prof. Katarina Moržan i pedagoginja Kristina Lovković u ugodnom dvosatnom druženju upoznali su jedni druge, definirali što ih motivira na sudjelovanje u klubu te što vide kao potrebe u radu istoga. Iznimno smo sretni što su se rodile i neke konkretne ideje o kojima ćete uskoro saznati više.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 14. 4. 2021. 12:12

Čuvajmo svoje mentalno zdravlje!

Proljetni su praznici završili i sutra se hrabro bacamo u veliko finale školske godine. Završetak školske godine uvijek sa sobom nosi popriličnu dozu stresa, pogotovo u ovim vremenima velikih izazova, stoga je važno brinuti o svome mentalnom zdravlju. Učenici koji pohađaju nastavu Etike kod profesora Karla Kobaša (1.c, 1.d, 3.a, 3.b, 3.d i 3.e) u povodu obilježavanja Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja bavili su se temom očuvanja mentalnoga zdravlja. Zaključili su da je riječ o problematici koja nije dovoljno ozbiljno shvaćena te da živimo u vremenima koja zahtijevaju itekako velike mentalne napore. Slijedom svega toga učenici su dobili zadatak napraviti plakate o važnosti očuvanja mentalnoga zdravlja kako bi ukazali da je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko. U videozapisu ovdje pogledajte učeničke ostvaraje.

Kraj školske godine je stresan, život u vremenu koronavirusa je stresan, naša svakodnevnica puna je izazova i stresova, a sve to može narušiti naše i mentalno zdravlje nama dragih osoba. Puno je načina za kvalitetnu borbu u očuvanju mentalnoga zdravlja. pogledajte video pa možda dobijete neke konkretne ideje.

  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 11. 4. 2021. 22:04

Simulacija izbora: Neka se glas maturanata čuje

Svi maturantski razredi naše škole, pod mentorstvom profesora Politike i gospodarstva Zvonimira Paraća, nedavno su u svojim razredima realizirali simulaciju izbora. Nastavno na svladano školsko gradivo uslijedio je i praktični dio - učenici su se sami podijelili i odabrali predsjednike svojih stranaka, osmislili programe, plakate i cjelokupni marketing, hrabro se bacili u kampanju, a neki su na kraju i pobijedili pokazavši izvrstan organizacijski, kreativni i retorički potencijal. U videozapisu (ovdje) koji je montirao Tin Gjurčević (4.e) pogledajte simulaciju 4.e razreda u kojem je vidljiva cijela procedura provođenja stranačkih izbora (čestitamo na pobjedi Alenu Benešu), a na kraju videozapisa možete vidjeti i izborne plakate svih razrednih stranaka. Bio je to izvrstan rad u kojem su se učenici zabavili, upoznali sebe i druge, razvijali svoju kreativnost, ali i pokazali svoje debatne sposobnosti, kao i kvalitetu aktivnoga slušanja i procjenjivanja logičnosti, praktičnosti i uvjerljivosti izrečenoga. Jedan od ciljeva simulacije bio je osposobiti mlade glasače, ali i dati im na znanje da je i njihov glas itekako važan.

  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 8. 4. 2021. 16:18

Kemija između Gimnazije Vukovar i naše škole

Jeste li znali da sva slobodna energija koja se troši u biološkim sustavima potječe od solarne energije zarobljene u procesu fotosinteze?
Upravo je to bila tema online kolaboracijskoga sata održanoga u našoj školi u kojem su se udružile snage učenika i profesora dviju gimnazija – Gimnazije Vukovar i naše III. gimnazije Osijek. Cilj navedenoga bio je povezati znanja iz fizike, kemije i biologije kako bi se detaljnije shvatio proces fotosinteze.
Sat je održan putem ZOOM platforme na relaciji Osijek – Vukovar, a na satu su sudjelovali učenici 4.e razreda naše škole s profesoricom Kemije Kristinom Kristek te učenici 4.c razreda Gimnazije Vukovar s profesoricom Fizike Karolinom Dvojković.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 2. 4. 2021. 14:45

Kemija i kreativnost

Naš 4.e razred i njihova profesorica Kemije Kristina Kristek odlučili su podijeliti s nama svoje znanje, ali i pokazati svoju kreativnost. Pogledajte njihovu snimku pokusa koja prikazuje gorenje etina. Nimalo ne sumnjamo da će vas neki prizori uistinu impresionirati. Učenici i profesorica ovime su pokazali da znanost i kreativnost mogu ići ruku pod ruku, ali to i nije neka novost u našoj školi. Naši učenici i profesori dokazali su to jako puno puta. Pohvala 4.e i njihovoj profesorici te Tinu Gjurčeviću koji je snimio i montirao film.

  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 12. 2. 2021. 20:46

Hackathon ,,Fake news''

Naši vrijedni gimnazijalci Karla Kulić, Jona Važić, Helena Floreani i Luka Josipović, pod mentorstvom profesorica Dijane Šokčić i Ivane Ivošević, jučer su sudjelovali kao tim Fama na online InEdu hackathonu medijske i informacijske pismenosti za učenike srednjih škola. Hackathon je organizirao Centar za mir i nenasilje Osijek u okviru IN EDU projekta (Inclusive communities through media literacy and critical thinking education).
Tema hackathona bile su lažne vijesti, a učenici su trebali osmisliti medijsku kampanju s ciljem podizanja svijesti o medijskoj i informacijskoj pismenosti.
U ovom hackathonu sudjelovalo je deset timova iz Osijeka, Vukovara, Županje i Zadra.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 29. 11. 2020. 20:42

Sretan 99. rođendan Glazbenoj školi Franje Kuhača

Glazbena škola Franje Kuhača danas je proslavila svoj 99. rođendan te im čestitamo na tome. Želimo da i dalje nastave obrazovati i odgajati mlade umjetnike te širiti radost glazbe, a jednako tako želimo i da se nastavi prijateljstvo koje njegujemo već jako dugo.
Iznimno nam je zadovoljstvo predstaviti Vam njihovu jedinstvenu online knjigu izrađenu za proslavu 99. Dana naše škole. U njoj možete pronaći mnoge zanimljive podatke vezane uz rad i život škole. Njihovi učenici i profesori potrudili su se predstaviti svoje odjele kroz tekstove, fotografije i videozapise i čestitamo im i na tome jer su napravili izvrstan posao. Zavirite u njihovu knjigu ovdje i otkrijte što su zabilježili. Nimalo ne sumnjamo da će vam se svidjeti.
Bravo, dragi Kuhačevci! 🙂
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 20. 11. 2020. 21:25

Naše ,,Koale'' u pohodu na Australiju!

Učenici 3. b razreda – Tina Jakić, Gabrijela Šimunović, Laura Vučetić, Fran Rumbak, Ante Perić i Ante Vuković, pod mentorstvom profesorice Đurđice Kolarić-Vukotić, osvojili su treće mjesto na natjecanju ,,The Australian virtual challenge'' (Australski virtualni izazov) koje je organiziralo Veleposlanstvo Australije u Republici Hrvatskog.
Naš tim KOALAS Osijek sudjelovao je u spomenutom izazovu uz još 114 timova i 752 učenika iz cijele Hrvatske. Izazov je imao pet krugova i sastojao se od pitanja vezanih za Australiju, na koja su učenici, vođeni uputama, trebali pronaći točan odgovor. Postojala je mogućnost osvajanja dodatnih bodova odgovorom na dodatna pitanja. Kada je odgovor pronađen, trebalo ga je poslati u obliku QR-koda.
Od tako velikog broja timova na kraju petog kruga maksimalan broj bodova osvojilo je njih 12, među njima i naše Koale! Tada je odlučeno da je u doigravanju potrebno napisati kratku priču na engleskom jeziku o iskustvu stečenom u izazovu. Priču su, bez oznake škole, čitali i bodovali članovi tima Veleposlanstva Australije.
Iako su neki naši natjecatelji pomalo tužni jer im je tijesno izmakla prilika usvajanja klokana u zagrebačkom zoološkom vrtu, svi su uživali istražujući o predivnoj Australiji. Učenici, a vjerujemo i mentorica, nadaju se što prije iskusiti uživo ovo o čemu su sada učili. Čestitamo učenicima i ponosnoj mentorici!
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 19. 12. 2020. 12:52

Večer matematike

Naša škola već godinama sudjeluje u Večeri matematike pa je tako bilo i ove godine 3. prosinca, ali realizacija je bila ipak u nešto drukčijem izdanju nego prethodnih godina.
Večer matematike skup je interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu, onu zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitoga talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.
I ove su godine naše učenice i učenici napravili zanimljiva predavanja koja su održali online svojim razredima, a moramo pohvaliti i profesore nematematičkih predmeta koji su popratili ista i obnovili svoje znanje ili naučili nešto novo. Naravno, velika pohvala i svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali.
U privitku pogledajte neke od učeničkih kreativnih ostvaraja, a ne zaboravite svakodnevno otkrivati zabavnu stranu matematike.
  :: opširnije :: 


objavio: Karlo Kobaš  datum: 7. 12. 2020. 10:54
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju