preskoči na sadržaj

III. gimnazija Osijek

Login

Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Novinari
Testiranje inteligencije u našoj školi
Karlo Kobaš / datum: 26. 4. 2017. 14:37

Hrvatska Mensa, udruga visoko inteligentnih osoba, 22. travnja 2017. godine organizirala je u Osijeku testiranje inteligencije, što je rezultiralo brojnim pristupnicima s područja Slavonije i Baranje. Nikica Torbica, bivši učenik i zaposlenik naše škole, koji je ujedno i član spomenute udruge, inicirao je da testiranje bude održano upravo u našoj školi. Testiranju inteligencije mogli su pristupiti svi stariji od 14 godina te je to ponukalo preko 60 pristupnika među kojima su bili i naši učenici i njihovi roditelji, zaposlenici škole te ostali željni spoznaje o vlastitim dosezima.


[OPŠIRNIJE]Učenici glumom i igrom protiv vršnjačkog nasilja
Karlo Kobaš / datum: 28. 3. 2017. 15:40

Umjetnička akademija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, u suradnji s nekoliko osječkih fakulteta, uspješno je realizirala 10. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, a s ponosom možemo istaknuti da je ove godine i naša škola bila sastavni dio spomenutog festivala. Naime, svjedoci smo da nasilje iz godine u godinu uzima sve više maha te je sasvim jasno da je potrebno djelovati kako bi se smanjila ta negativna društvena pojava. Upravo iz tog razloga, misao vodilja ovogodišnjeg Dioniza temeljila se na traženju ideja za suzbijanje nasilja, s posebnim naglaskom na vršnjačko nasilje. 15. ožujka 2017.  godine, radionicom o vršnjačkom nasilju, festival Dioniz gostovao je u našoj školi. U dvosatnoj radionici sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda, dok su učenici prvih i drugih razreda pomno pratili zbivanja na improviziranoj sceni. Hodnik škole postao je mala kazališna scena, a učenici su pokazali svo svoje glumačko umijeće i sposobnost improvizacije u zadanim situacijama. Voditelji radionice učenike su najprije upoznali s osnovnim obilježjima forum teatra, a potom su ih uveli u priču o vršnjačkom nasilju. Na sceni su prikazani razni oblici tog nasilja, a svaka iduća scena podrazumijevala je i izmjenu učenika. Kroz konkretne situacije i vještu glumačku improvizaciju učenika nastojala su se pronaći konkretna metodička rješenja problema vršnjačkog nasilja. Radionica je odrađena uz puno zabave, ali, što je još važnije, na taj su si način i aktivni i pasivni sudionici jasno mogli osvijestiti da je vršnjačko nasilje nešto protiv čega se trebamo boriti zajedničkim snagama.  

Fotografije s radionice pogledajte na linku: https://www.facebook.com/pg/3gmos/photos/?tab=album&album_id=735384876632640

Foto: Kristina Lovković, pedagoginja


[OPŠIRNIJE]Parlez vous français?
Karlo Kobaš / datum: 28. 3. 2017. 13:44

Mi u III. gimnaziji zaista vjerujemo u onu staru koja tvrdi da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori. Upravo iz tog razloga, skupini jezika u našoj školi pridružio se i francuski jezik. Ovu školsku godinu nastava tog, kako ga mnogi nazivaju, jezika ljubavi odvijat će se fakultativno, a budući da je izuzetno velik broj učenika i profesora iskazao zanimanje za učenje istog, taj će jezik od iduće školske godine biti sastavni dio regularnog rasporeda. To je svakako pokazatelj da postoji izuzetno veliko zanimanje, a u potrebu uopće ne sumnjamo. Tko zna, možda već nagodinu na našoj mrežnoj stranici osvane poneki tekst na francuskom jeziku.


[OPŠIRNIJE]Imamo potencijala koliko i broj pi decimala!
Karlo Kobaš / datum: 20. 3. 2017. 22:09

Međunarodni je dan broja pi, svi su sretni i veseli, odzvanjalo je našom školom kao izvrsna uvertira u jedan neobični školski dan. Naime, 14. ožujka, slijedeći višegodišnju tradiciju, proslavili smo Međunarodni dan broja pi. Ove je godine na radionicama sudjelovalo 30 učenika, od prvih razreda do maturanata, a ostali učenici i profesori posjećivali su učionicu i pažljivo slušali sve što im se nudilo. Igrali su razne društvene igre o broju pi: bingo, čovječe, ne ljuti se, kvizove, pi na pi, a igre su povremeno prekidale zanimljive prezentacije o broju pi kroz povijest, o njegovoj važnosti i popularnosti u filmovima. Učenici su se upoznali s metodama računanja broja pi, a proslavili su i Einsteinov rođendan koji je upravo na taj dan. Kako slavlje nije slavlje bez hrane i pića, učenici su pod odmorima prodavali PIite, PIcete i štaPIće. Učenici III. gimnazije opet su potvrdili da matematika nije samo zadaća, ispit i bauk i da skriva brojne zanimljivosti koje se mogu izložiti na kreativan način. Stoga je sasvim sigurno kako će u toj tradiciji ustrajati i sljedećim godinama.

Fotografiju s tog veselog dana i snimku pjesme ,,Oda broju pi'' (učenici sami osmislili tekst i uglazbili) pogledajte na linku: https://www.facebook.com/pg/3gmos/photos/?tab=album&album_id=731345190369942

Tekst: Vita Guljaš, 1.b

Fotografije: Kristina Lovković, pedagoginja


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan žena - učenici pokazali svoju džentlmensku stranu
Karlo Kobaš / datum: 10. 3. 2017. 18:49

Učenici naše škole, uz veliku pomoć učenica, razveselili su svoje profesorice u povodu Međunarodnog dana žena. Budući da fotografija govori više od tisuću riječi, pogledajte okom objektiva uhvaćene emocije profesorica i učenika. Za pregled fotografija kliknite na link: https://www.facebook.com/pg/3gmos/photos/?tab=album&album_id=726086787562449

 

 


[OPŠIRNIJE]Maskenbalsko ludilo! Gdje su nestali učenici? Tko su svi ti ljudi?
Karlo Kobaš / datum: 6. 3. 2017. 01:12

Svaki je ponedjeljak sam po sebi težak, no ponedjeljak 27. veljače nije bio uobičajen jer su učenici naše škole bili netko drugi. Naime, kako to tradicija škole nalaže, a i naše želje, obilježili smo još jedan maskenbal, a obilježili smo ga na svoj način. Bilo je tu zaista jako puno maštovitih maski. Svi profesori i učenici taj dan bili su opušteni i sretni jer su zabavljali ostale svojim maskama, a neki su si dali toliko truda da ih je bilo nemoguće prepoznati. Mjeseci i mjeseci planiranja i uvježbavanja prošli su te smo u konačnici svi bili zadovoljni rezultatima jer smo se zaista zabavili. Naravno, netko je morao pobijediti, a sigurni sam da ovogodišnjem ocjenjivačkom sudu nije bilo nimalo lako jer smo svi bili originalni i zanimljivi na svoj način. Ovogodišnji pobjednici maskenbala su: 1.a, 2.c, 3.a i 4.a.

Čestitamo pobjednicima, a fotografije s maskenbala možete pogledati na službenoj Facebook stranici naše škole. Slijedite link:

https://www.facebook.com/pg/3gmos/photos/?tab=album&album_id=723432224494572

Tekst: Matko Jukić, 1.c

Fotogrfije: Marko Kovačević, 2.a

                   Inja Pavlić, 3.b

                   Ena Čavar, 4.a

 


[OPŠIRNIJE]Kocka je složena!
Karlo Kobaš / datum: 28. 2. 2017. 15:48

Imali smo čast da se u našoj školi održi natjecanje u slaganju sve popularnije Rubikove kocke. Glavni je organizator bivši učenik naše škole Dominik Vidaković, student Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te majstor u slaganju mnogima omiljene igračke, čiji je osobni rekord  nešto više od 8 sekundi. Natjecanje pod nazivom Osijek Open 2017 održano je u 25. i 26. veljače 2017. i sadržavalo je više disciplina u slaganju Rubikove kocke. Je li Dominik dobio svog mlađeg nasljednika u slaganju i je li izmišljena nova tehnika slaganja upravo u III. gimnaziji u Osijeku - pročitajte u daljnjem tekstu.


[OPŠIRNIJE]Preko bare, uokolo i natrag: Grad koji nikada ne spava
Karlo Kobaš / datum: 23. 2. 2017. 01:15

Marko Husar učenik je 1.e razreda naše škole. Njegovu obitelj i njega krasi pustolovni duh te svaki slobodan trenutak nastoje iskoristiti za stjecanje novih iskustava. Pročitajte putopisno svjedočanstvo kako ih je ta velika želja za nečim novim odvela čak u daleku Ameriku. Danas čitajte o New Yorku - gradu koji nikada ne spava.


[OPŠIRNIJE]Još jedna uspješna Zimska škola matematike
Karlo Kobaš / datum: 4. 2. 2017. 01:18

Učenici i profesori naše škole iskoristili su ovaj zimski ugođaj kako bi dodatno proširili svoja znanja iz matematike. Na Odjelu za matematiku u Osijeku i u našoj školi održana je još jedna Zimska škola matematike. U nastavku pročitajte više o ovom tradicionalnom događaju.


[OPŠIRNIJE]Mirisi adventa u Beču, Zagrebu i Osijeku
Karlo Kobaš / datum: 24. 12. 2016. 00:40

Za mene je doba adventa oduvijek bilo najljepše vrijeme godine. Blještavilo lampica, miris čaja i božićnih keksića, ali prvenstveno raspoloženje grada i razna događanja koja u ljudima uvijek probude euforiju i sreću. Ove godine imala sam priliku,  uz ovaj u našem gradu, posjetiti čak dva adventska sajma. Za mene, kao veliku obožavateljicu Božića, predbožićnog razdoblja i svega vezanog uz Božić, bila su to dva prekrasna doživljaja.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju