2018-01-28 22:30:32

Neobična izložba začuđujuće umjestnosti

Da III. gimnazija nije mjesto samo matematičara i informatičara, dokazuje i jedna neobična izložba koja je u prosincu osvanula na hodnicima naše škole. U monotoniji prolazaka po stubištu škole, malotko se osvrnuo oko sebe. Čak i oni kojima hodnici nisu samo usputna stanica do učionica, nisu u potpunosti shvatili što se to pojavilo na zidovima. Ono što na prvi pogled izgleda kao zbirka neuredno izrezanih papira i šarenih škrabotina, zapravo je inovativna ideja u umjetnosti i razvoju svima nam poznatih 3D printera. Autori tog neobičnog postava su Zvonimir Haramustek i Ilija Ivanović iz 2.b razreda naše škole, a sve to pod budnim okom profesorice Lane Ključarić.

Ilija za njihovu izložbu kaže:

Ovu izložbu želio bih posvetiti skretanju pozornosti na tehnologiju i koliko je ista puna loše obrazovanih ljudi. Ova izložba je pogreška, ali je i život pa tako i kontroverza stvara publicitet. Moramo znati iskoristiti pogreške na sve moguće načine pa tako moramo i učiti iz istih.

Svojim bekanima, poznatim kao tech-geekovi, Ilija i Zvonimir pronašli su način kako prevariti tu spravicu (3D printer) i iskoristiti ju za umjetnička djela. Ideja je nastala kada su slučajno loše postavili flomaster umjesto glave 3D printera. Pogreška je prerasla u bezbroj crteža poznatih osoba, mjesta, građevina i događaja. Ti se crteži igraju našom percepcijom i pitaju nas koliko smo vješti vidjeti nešto u crtežu koji na prvi pogled ne liči ni na što. Tako će možda Beatlesi i njihova poznata scena prelaska ceste izgledati poput piramida, Jimi Hendrix kao Homer Simpson ili Hogwarts kao zgrada III. gimnazije. Zanimljivo je da se u naš svakodnevni matematički život unese malo iluzije koja zbunjuje naše mozgove, koji su naviknuti samo na brojeve na papiru. I eto tako, šarena škrabotina, koja samo visi na putu do učionice, prikazala je 3D printer kao nešto više od stroja, a umjetnost kao prevrtljivu i zabavnu.

Fotografije pogledajte na:

https://www.facebook.com/pg/3gmos/photos/?tab=album&album_id=882136078624185

Tekst: Bruna Ljubičić, 2.b
Izložba: Ilija Ivanović, Zvonimir Haramustek, 2.b
Fotografije: Inja Pavlić, 4.b


 


III. gimnazija Osijek