preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 72009
Lista linkova je prazna
Novinari

Večer matematike: peto izdanje za - peticu!

Danima je Facebookom kružila ilustracija s natpisom:  Što zna matematičar kakva je sreća kad dobiješ dvojku iz matematike.  Iako bi i za matematiku trebalo vrijediti ono načelo kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, matematiku su mnogi učenici diljem svijeta proglasili baukom te optužili krivom za duševne boli i loše ocjene, a da joj pritom nisu priznali brojne dokaze koji ju prikazuju u sasvim drukčijem svjetlu – kao znanost bez koje je nemoguće zamisliti život.


Takvi su dokazi, u korist Njezinog Veličanstva Matematike, izneseni  7. prosinca, na Večeri matematike održanoj u našoj III. gimnaziji. Logičan izbor mjesta održavanja, ipak smo mi prirodoslovno-matematička gimnazija, osječki matematički Hogwarts. Ne čudi stoga i što smo, uz Udrugu matematičara Osijek i Odjel za matematiku Sveučilišta  J. J. Strossmayera , suorganizator ovoga,  petog izdanja te manifestacije. Okupila je ona petstotinjak srednjoškolaca, među kojima je bilo i onih koji su u Osijek stigli iz drugih gradova i mjesta, primjerice iz Valpova i Đakova.

Pričaonice Matemagija, Večernja škola matematike, Izmjerimo Sunčev sustav, Prošlost i budućnost na jednom papiru, Tangram u civilizaciji Maja i Tko je brži? bavile su se magičnim trikovima, matematičkim forama, angdotama iz života poznatih matematičara, metodama premjeravanja Sunčeva sustava prije radara, lasera i sondi, kalendarom, Majama te algoritmima brzog računanja. Za njihovu su atraktivnost zaslužni nastavnici i učenici Elektrotehničke i prometne škole, I. gimnazije, Ugostiteljsko-turističke škole, Ekonomske škole braće Radić (Đakovo), Isusovačke klasične gimnazije i škole domaćina. U igraonicama su se pak zabavljali kravatama (Što matematičari rade s kravatama?), čudesnim slagalicama (Fleksagoni), pitanjima i odgovorima (Kvizanović), 'odokativnim' mjerenjem (Oko sokolovo) te tajnom vezom između šaha i matematike (Matematički zadatci na šahovskoj ploči).  Osmislili su ih i vodili nastavnici, asistenti  i učenici Strojarske tehničke škole, Srednje škole Valpovo, Odjela za matematiku i III. gimnazije. Učenici su odmjerili snage na kvizu Brzi i točni, za koji je također zaslužna nastavnica III. gimnazije.

Da matematika može biti doista zabavna dokazuje i bećarac koji su napisali Martina Matković, učenica III. gimnazije  i Bartul Lakotić, bivši učenik iste škole. Matej Švob i Luka Mihaljević odsvirali su i otpjevali njihove stihove poput  Ide mala  sva se zemlja trese,/ ide meni vježbati limese!  i refren Tri put sedam – dvadest i jedan! Šest put osam – četrdeset osam!

Zadovoljstvo izvrsnim odazivom na Večer matematike nisu krile ni prof. Snježana Barabaš Seršić, ravnateljica III. gimnazije te  prof. Aleksandra Floreani, predsjednica programskog i organizacijskog odbora. „Pokazali smo kako je matematika svuda oko nas te da može biti itekako zanimljiva i zabavna“, zaključila je prof.  Floreani.

Ljepota matke ne može se skriti, ali ju je teško objasniti, pjevali su matematički bećari. Večer  je matematike tu opjevanu ljepotu pokazala u mnogim njezinim oblicima, no pritom nitko nije bio toliko ambiciozan da bi ju pokušao do kraja objasniti. Jer... mora ostati pokoja tajna za sljedeću Večer matematike.

Fotografije pogledajte na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/pg/3gmos/photos/?tab=album&album_id=863730287131431

Tekst: Vita Guljaš, 2.b

Fotografije: Inja Pavlić, 4.b

                    Leo Tumbas, 2.d

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Karlo Kobaš   datum: 22. 12. 2017.

TražilicaVažne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

https://www.facebook.com/3gmos/

https://www.youtube.com/channel/UCeiBC-SpHTB4pujkuFy0ctw

 

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju