preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 71992
Lista linkova je prazna
Novinari

Učenici na Danima otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Učenici prvih i trećih razreda naše škole u sklopu Dana otvorenih vrata posjetili su osječku podružnicu Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Imali su priliku razgledati prostorije Akademije te saznati nešto o njezinom osnutku i radu.


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osnovana je davne 1861. godine na inicijativnu đakovačko-srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Strossmayer, koji je bio crkveno lice, isticao se uvelike i kao veliki aktivist i poticatelj na području kulture, graditeljstva, diplomacije te svega što je podrazumijevalo društveni napredak. Car Franjo Josip tek 1866. godine odobrio je izmijenjena pravila o Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (JAZU) u kojima je bio opisan i nastanak Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao dio programa JAZU-a. Nakon uspostave samostalne i demokratske Republike Hrvatske Hrvatski sabor donosi novi zakon o HAZU-u kao najvišoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi u Republici Hrvatskoj.

Biskup Strossmayer bio je dugogodišnji pokrovitelj Akademije, a  istaknuti hrvatski povjesničar dr. Franjo Rački imenovan je prvim predsjednikom iste.   

Organizirano predavanje za učenike naše škole započelo je govorom o Osječaninu Miji Kišpatiću, prvom hrvatskom akademiku iz područja prirodnih znanosti. U sklopu obilaska učenici su mogli razgledati i knjižnicu Akademije. Među mnogobrojnom literaturom posebno se ističe rad dr. Danice Pinterović. Osječka znanstvenica bavila se znanstvenim istraživanjem arheoloških nalaza na području grada Osijeka u razdoblju antike, a svoja je istraživanja objavila u knjizi Mursa i njeno područje u antičko doba.

Na samom kraju predavanja posebno su istaknuti Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička, dva hrvatska dobitnika Nobelove nagrade koji su poznati i po tome što su bili učenici naše škole. Kroz vrlo zanimljiv obilazak provela nas je dr. sc. Martina Harc, stručna suradnica osječke podružnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tekst: Marko Husar, 1.e

Fotografije: Luka Rešetar, prof.

                     Marko Husar, 1.ePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Karlo Kobaš   datum: 10. 5. 2017.

TražilicaVažne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

https://www.facebook.com/3gmos/

https://www.youtube.com/channel/UCeiBC-SpHTB4pujkuFy0ctw

 

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju