preskoči na sadržaj

III. gimnazija Osijek

Login

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Novinari
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mirisi adventa u Beču, Zagrebu i Osijeku
Autor: Karlo Kobaš, 24. 12. 2016.

Za mene je doba adventa oduvijek bilo najljepše vrijeme godine. Blještavilo lampica, miris čaja i božićnih keksića, ali prvenstveno raspoloženje grada i razna događanja koja u ljudima uvijek probude euforiju i sreću. Ove godine imala sam priliku,  uz ovaj u našem gradu, posjetiti čak dva adventska sajma. Za mene, kao veliku obožavateljicu Božića, predbožićnog razdoblja i svega vezanog uz Božić, bila su to dva prekrasna doživljaja.


     

Prvi je na redu bio Beč. Svjetski poznat sajam u Beču bio je prelijep i po mom mišljenju svakako je opravdao to što je već godinama na tako dobrom glasu. Posjetila sam ga drugog vikenda adventa, iako je sajam počeo već sredinom studenoga. Cijeli je grad Beč jedan veliki adventski sajam. Na svakom trgu, u svakoj ulici nalazi se barem nekoliko štandova na kojima se mogu kupiti kuhano vino, čaj, punč, pečene kobasice, licitarska srca, razne slastice i još puno toga. Na poznatijim gradskim atrakcijama, kao npr. Stephansdomu (Katedrala sv. Stjepana) i Maria-Theresien-Platzu (Trg Marije Terezije) nalaze se prilično veliki sajmovi, dok je najveći ispred Rathausea, tj. Gradske vijećnice. Na tom je sajmu također i najveća gužva. Ipak, meni se najviše svidio sajam u  prvom okrugu gradu Beča, u dijelovima grada Hofburg i Graben. U Hofburgu, uz carsku palaču, nalazio se baš onakav sajam kakav biste očekivali u starom dijelu grada, pun kočija koje vuku konji i starinski obučenih prolaznika i izvođača. Neposredno uz Hofburg nalazi se Graben. To je prekrasno ukrašena ulica puna luksuznih trgovina. Božićni ukrasi i lampice postavljeni su tako da vise s vrhova zgrada pa se čini kao da pada snijeg.

Advent u Beču imao je jednu neobičnost; naime, u doba godine kada je Beč najposjećeniji sve trgovine rade subotom do 18 sati, a nedjeljom su zatvorene.

  

U Zagrebu sam bila zadnji vikend adventa. Iako sam prvenstveno bila sumnjičava prema statusu Zagreba kao europske prijestolnice adventa, prevarila sam se. Zagreb je bio čaroban. Ne što je naš, ali u Zagrebu sam osjetila posebnu  toplinu, bilo je raznovrsne žive glazbe, bila je ogromna gužva i svaki dio grada bio je pun života. Jako mi se svidjelo to kako je grad bio ukrašen, svugdje su bila postavljena božićna drvca na kojima su bile lampice i umjetni snijeg. Na svakom je štandu bilo nešto drugačije, što mi se posebno svidjelo jer je u Beču svaki štand koji je prodavao istu stvar (npr. licitarska srca) bio isti kao i drugi. Najviše mi se svidio dio sajma na Zrinjevcu. Bilo je kao u bajci šetati po prekrasnom parku, okićenom lampicama, uz zvuk žive glazbe. Kako se moglo i očekivati, u Zagrebu je bila ogromna gužva, ali unatoč gužvi, grad je bio dobro organiziran i tramvajima se moglo kretati besplatno, što je bilo pogodno za turiste. Tako je Zagreb, uz to što je bio europska prijestolnica adventa, imao i sjaj pravog svjetskog velegrada.

 

Htjela bih se osvrnuti i na osječki adventski sajam. Osječki je sajam u odnosu na prošlogodišnji napravio veliki skok. Radi se na tome da sajam svakodnevno bude živ i da ima raznih događanja i aktivnosti. Dobro je što su lokalni ugostitelji prepoznali priliku te predstavili tipične osječke proizvode.

 

Ukratko, htjela bih usporediti prvenstveno zagrebački i bečki sajam. Na sajmu se posluživala slična hrana te sam na mnogim mjestima prepoznala sličnosti u ukrašavanju grada. Mogu reći da su me oba grada oduševila i da bih se vrlo rado vratila u oba!

Tekst: Karla Ambruš, 1.e

Fotografije: Karla Ambruš, 1.e (Beč i Zagreb); Vedran Ristić, prof. (Osijek)

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju