preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 202436
Danas: 91
Info centar za mlade...

Vijesti

Kemija između Gimnazije Vukovar i naše škole

Jeste li znali da sva slobodna energija koja se troši u biološkim sustavima potječe od solarne energije zarobljene u procesu fotosinteze?
Upravo je to bila tema online kolaboracijskoga sata održanoga u našoj školi u kojem su se udružile snage učenika i profesora dviju gimnazija – Gimnazije Vukovar i naše III. gimnazije Osijek. Cilj navedenoga bio je povezati znanja iz fizike, kemije i biologije kako bi se detaljnije shvatio proces fotosinteze.
Sat je održan putem ZOOM platforme na relaciji Osijek – Vukovar, a na satu su sudjelovali učenici 4.e razreda naše škole s profesoricom Kemije Kristinom Kristek te učenici 4.c razreda Gimnazije Vukovar s profesoricom Fizike Karolinom Dvojković.

Profesorica Dvojković upoznala je učenike s time kako vidimo boje, svjetlost kojih valnih duljina koristi fotosinteza, zašto je boja lišća i fotosintetski aktivnih dijelova biljaka zelena te kako se odvija prijenos elektrona rezonancijom. U predavanju profesorice Kristek učenici su imali priliku prisjetiti se građe lista i kloroplasta te samoga procesa fotosinteze u reakciju na svjetlosti i bez prisutnosti iste. Nakon svega toga učenici su se detaljnije upoznali sa značajnim molekulama i njihovim kemijskim i fizikalnim svojstvima te oksidacijsko-redukcijskim reakcijama u fotosintezi.
Naravno, učenici su također dobili priliku pokazati svoje znanje te su naša učenica Karla Tolić (4.d) i učenik Gimnazije Vukovar Ivan Draganić prezentirali istraživački rad koji su zajedno s učenicima obiju škola izveli na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a o tome smo vas ranije izvijestili. Tema rada bila je „Spektrofotometrijsko određivanje koncentracije pigmenata u lišću prikupljenom u jesen“. Na videokonferencijskom satu prikazan je i videouradak (možete pogledati ovdje) našega učenika Tina Gjurčevića (4.e) koji je također sudjelovao u spomenutom istraživačkom radu. Pomoću navedenoga videa Karla i Ivan prezentirali su tijek istraživanja i na kraju iznijeli zaključke.
Nakon zanimljivih predavanja učenici obaju razreda u natjecateljskom kvizu pokazali su koliko su naučili, a titulu pobjednika odnio je naš kemičar Adrian Borna Bašić (4.e). Na samom kraju sata učenici su ispunili anketu u kojoj su dali svoje mišljenje o održanome, o ideji međupredmetnih korelacija, kao i o ideji provođenja terenskoga rada u laboratoriju. Rezultati ankete govore da se učenicima svidio održani sat te da se rado žele uključiti u aktivnosti kojima se povezuju različite spoznaje iz više nastavnih predmeta.
tekst i fotografije: Kristina Kristek, prof.
video: Tin Gjurčević (4.e)


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Karlo Kobaš   datum: 2. 4. 2021.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju